Wees mild naar jezelf en de mensen om je heen​

Wees mild naar jezelf en de mensen om je heen

Freek Sanders, Executive Coach & mede-eigenaar Carrière en Sollicitatie Buddy

Het was behoorlijk aanpassen voor mij. Zeker ook het thuiswerken, omdat dat samenviel met, voor het eerst in mijn leven, samenwonen (met Olga) én met een verbouwing die, zoals bijna alle verbouwingen, niet loopt zoals je wilt. Overall, ben ik de Corona periode goed doorgekomen. In goede gezondheid en gelukkig hebben niet veel mensen in mijn directe omgeving corona gehad. Ik vind alleen zijn best lekker, dus het minder frequent hebben van sociale contacten kan ik goed verdragen. Wel vind ik het nu iets te lang duren. Ik heb me overeind gehouden door veel te (bos)wandelen en te kijken wat er wel kan.

Het afgelopen jaar hebben we online intervisies gedaan voor onze eigen mensen en voor medewerkers van onze klanten. Dat werkt erg goed: samen praten over de problemen die je op dat moment ervaart; dat dan samen analyseren, daar samen op reflecteren en ook samen antwoorden vinden. Daarnaast heb ik gedurende de eerste golf elke dag met mijn moeder gebeld. Dat vond ze erg fijn. In de tweede golf hebben we dat niet gedaan; maar nu die wel erg lang duurt, hebben we vorige week besloten om het dagelijkse belletje weer te introduceren.

Mijn advies voor de komende periode en het aankomend jaar is om mild te zijn naar jezelf en de mensen om je heen. Het is niet makkelijk. Onze autonomie wordt beknot, onze verbondenheid wordt beknopt en de meeste van ons kunnen niet helemaal zo effectief zijn als ze zouden willen. Dus ook ons gevoel van competentie wordt beknot. Dat heeft allemaal zijn weerslag op ons psychologisch welbevinden.

Door jezelf dat te realiseren en de mildheid te hebben voor jezelf kan de impact van Corona op je leven verminderen. Daarnaast adviseer ik de wat meer open deuren: ga wandelen, kijk naar wat er wel kan, wees creatief en luister naar je eigen muziek. Wij hebben meegedaan met online ‘5 ritmes dans’ evenementen en een online streaming van het Nederlands Dans Theater bijgewoond (en dat was zo mooi dat de tranen over onze wangen rolden). Een andere interessante tip is: stop met het volgen van het nieuws. Er is zo weinig echt nieuw in het nieuws. Verder kan ik niet wachten tot we weer samen kunnen komen op kantoor om goede (en slechte) grappen te maken en even een knuffel te geven en te ontvangen.