Het is echt belangrijk om het overzicht en de rust in je hoofd te behouden

"Het is echt belangrijk om het overzicht en de rust in je hoofd te behouden"

Carrière Buddy Akkie over Joris Jan

Joris Jan Goos; bijzonder om een aantal life events met hem mee te mogen lopen.

Joris Jan werkte destijds bij Microsoft. Hij en ik werden aan elkaar gekoppeld door het matchingsysteem van Gingermood. Daarbij gaf hij aan dat zijn ideale coach confronterend, nuchter en informeel zou moeten zijn. En, let nu op, liever geen indirecte benadering of iets met spiritualiteit. Inmiddels zijn we een jaar of 4 verder. Begonnen met een coachtraject, daarna een outplacementtraject en onlangs drie gesprekken in het kader van de Nederland Leert Door subsidie. Joris Jan is in 2017 gescheiden, inmiddels twee keer van baan gewisseld en twee keer verhuisd. Hij lijkt nu zijn leven aardig op orde te hebben. Hij geniet van zijn kinderen, van zijn nieuwe vriendin en van haar kinderen. 

Wat ik in hem bewonder is zijn moed om moeilijke beslissingen te nemen, omdat hij ergens voor staat of in gelooft. Hij gaat het avontuur aan en dealt met de consequenties van zijn keuzes. Joris Jan heeft drive, visie, innovatieve ideeën en geeft zijn emoties steeds meer de ruimte. Ik ontdek de laatste gesprekken zelfs wat spirituele interesse bij hem. Wie had dat gedacht?

Joris Jan over zijn Carrière Buddy

Ik ken Akkie Muller al heel wat jaren en doe met regelmaat een coaching traject of een aantal sessies bij hem. In een van onze eerste sessies vertelde hij me over een stiltereis die hij had gedaan in Tibet. Hoe enthousiast hij er ook over vertelde, voor mij was het veel te ver van mijn bed. Totdat hij ’s avonds een mailtje doorstuurde van een organisatie die stiltereizen organiseerde in Marokko. Ik begon het te lezen en zag dat het misschien helemaal niet zo’n verkeerde gedachte was. Twee weken later liep ik in de Sahara. En dat heeft me echt veel gebracht. Ik ben helemaal niet zo’n zweverig type, als ik het tegen mensen zeg dat ik dat heb gedaan, dan krijg ik steevast de reactie: “jij!?”. Maar die reis heeft mij zoveel doen inzien.


Sahara-zand
Ik heb op m’n bureau een mooi Marokkaans doosje staan. Dat heb ik meegebracht van mijn reis. Er zit een laagje Sahara-zand in. Iedere dag open ik het doosje en kijk ik naar het zand. Het is mijn rustmomentje, mijn bewustwording, in de hectiek van de dag.

Voor mij gaan de sessies niet direct over mijn carrière. Het gaat meer over mezelf; over wie ik ben, waar ik vandaan kom, hoe ik handel en hoe anderen daarop reageren. Door dat goed in te zien, kan ik balans in privé en werk krijgen.

Loopbaan check-up
Door het traject van ‘NL leert door’ bij Carrière Buddy kon ik met mijn coach Akkie een check-up doen van waar ik nu sta. Het is een mooie kans om tijd voor jezelf te nemen in deze rare tijden waarin je voornamelijk geleefd wordt. Dat is echt belangrijk om het overzicht en de rust in je hoofd te behouden. Ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen, gewoon om eens te reflecteren en bewust te worden van waar je mee bezig bent. Je steekt er altijd iets van op. Uiteindelijk gun ik iedereen zijn eigen doosje Sahara-zand. Iets dat je even uit de waan van de dag kan halen en doet beseffen of je nog gelukkig wordt van wat je doet.