Zo fijn dat iemand die er gespecialiseerd in is, je een bepaalde richting kan geven

"Zo fijn dat iemand die er gespecialiseerd in is, je een bepaalde richting kan geven"

Carrière Buddy Keetie over Anja

Ik heb recent met Anja Cusiel een ontwikkeladviestraject afgesloten. Vanaf het eerste moment was dit traject een feest. Anja is grotendeels afgekeurd en werkt nog 16 uur per week. Iets wat ze met veel plezier en overgave doet!  Ze heeft haar goede en minder goede dagen en weken, maar ondanks dat staat ze zo ontzettend positief in het leven. Ze is wat mij betreft echt een voorbeeld voor velen! 

 Anja is dol op koken en vind het heerlijk om andere mensen een fijne tijd te bezorgen! Koken voor grote groepen, oliebollen bakken voor de hele buurt op oudejaarsdag, Anja kan er geen genoeg van krijgen! 

Anja’s grote droom is om ouderen en kansarme jongeren aan elkaar te koppelen en samen te laten eten! Ze is zich ervan bewust dat dit een hele onderneming is en daarom besluit ze klein te beginnen. Op zoek naar mogelijkheden om met ouderen in verzorgingstehuizen te koken, dat wordt de eerste stap van, ik hoop nog vele volgende stapjes! 

We hebben heerlijk gedroomd tijdens de gesprekken zonder de realiteit uit het oog te verliezen! Wat was het een genot om haar coach te mogen zijn!

Anja over haar Carrière Buddy

De voornaamste reden dat ik een traject van ‘NL leert door’ ben gaan doen is dat ik mezelf afvroeg wat ik straks met de tijd ga doen die ik heb, als ik me goed voel.

Nog niet zo heel lang geleden ben ik voor een groot deel afgekeurd om te werken. Een vriendin bij het UWV wees me toen op Carrière Buddy. Ik wist niet zeker of het wel voor mij geschikt was en dacht: “ik zie wel of het iets gaat brengen”. Toen ik eenmaal met Keetie in gesprek was, werd ik er heel enthousiast over. Er was een hele goede klik en het is zo fijn dat iemand die er gespecialiseerd in is, je een bepaalde richting kan geven, de verschillen die er zijn leert te omarmen en nieuwe inzichten geeft door te sparren.

Ik werk voor 16 uur in de week bij een groothandel in elektrische onderdelen en heb daar een administratieve functie. Ik heb een fantastische werkgever. Toen ik grotendeels arbeidsongeschikt werd, had hij me gewoon kunnen laten gaan. Dat heeft hij niet gedaan. In plaats daarvan heeft hij gekeken naar wat er wel mogelijk is en voor die tijd een passende functie gecreëerd.

Ik wil de voldoening ervaren om wat nuttigs te doen
Waarvoor ik voornamelijk met Keetie in gesprek wilde, is wat ik met de rest van de tijd kan doen, buiten mijn werk om. Ik wil de voldoening ervaren om met die tijd wat nuttigs te doen, anderen te kunnen helpen. De ene dag voel ik me goed en kan ik iets ondernemen, maar de andere dag komt er helemaal niets van terecht. Ik moet dus iets omhanden hebben dat geen druk en stress geeft en niet teveel van het moment afhankelijk is.

Ik heb de droom van een klein restaurantje waar je met jeugd die het moeilijk heeft en ouderen aan de slag kunt. Dat is een mooie droom, maar het is te groot. Samen met Keetie heb ik het klein kunnen maken en in stapjes opgedeeld, toegepast op mezelf. Zo is het plan om eerst met ouderen te gaan koken in verzorgingstehuizen. En om wat ervaring op te doen heb ik een plaatselijke tapasbar gevraagd of ik een keer mee kan draaien. Na de lockdown mag ik een dag komen helpen. Verder ben ik veel online-onderzoek aan het doen en heb ik een stappenplan klaarliggen. Mocht dit niet lukken, dan hebben we ook nog een plan B in de vorm van vrijwilligerswerk. 

Je kunt heel veel door het gewoon te doen
Keetie heeft me geleerd dat je soms dingen gewoon moet doen en niet bang moet zijn. Je kunt heel veel dingen, door het gewoon te doen. Zolang je maar dicht bij jezelf blijft. Ik was erg onder de indruk dat ze zelf een grote switch in haar loopbaan heeft gemaakt en dat ze mij heel goed geholpen heeft. Het mooie van haar werkwijze is dat je zelf de richting bepaalt. Als je dan even vast komt te zitten, geeft zij je een zetje. En het werkt aanstekelijk. Ik heb mijn zoon ook een zetje kunnen geven en hij is al een soortgelijk traject aan het doen, ook bij Carrière Buddy.