Thuiswerken? Dat doen ze bij Moneypenny al 20 jaar…
Door de coronaperikelen werken we steeds meer thuis. Het was even wennen, maar we raken er zelfs al aan gewend. Voor de meeste mensen is het een nieuw fenomeen. Maar wat als we je vertellen dat Marianne Sturman, eigenaar van het bedrijf Moneypenny, hier 20 jaar geleden al mee bezig was…
Het klinkt wel heel lang geleden, maar rond 2000 stelde Marianne zich al de vraag: ‘Waarom moeten we allemaal op kantoor zitten om te kunnen werken?’ Internet was net in opkomst, dus met een telefoon en mail moest je toch ook kennis en informatie kunnen delen? Dat kan toch ook gewoon vanuit huis of vanaf een andere locatie?
Marianne: “We kennen allemaal de gevallen van het jonge gezin, vrouwen die vooral deeltijd willen werken, best lastig. Hier zag ik kansen voor arbeidsparticipatie. Het moest toch mogelijk zijn om meer zeggenschap over je tijd te krijgen? In het begin was het best moeilijk. Werken op afstand, we begonnen met administratief werk, ging op zich wel goed, maar de vraag was nog niet overweldigend. Noodgedwongen zijn we ook mensen op kantoor gaan detacheren, maar ik ben er altijd in blijven geloven en nu kan ik met trots zeggen dat 95% echt op afstand werkt.”
Wat zeker heeft geholpen bij het succes van Moneypenny, was de opkomst van smartphones en betaalbare online tools. “Het is tegenwoordig veel makkelijker voor bedrijven om werkprocessen te digitaliseren en om op afstand samen te werken.”
Maak het bespreekbaar
Wat vaak ter sprake komt bij het ‘werken op afstand’ is de onpersoonlijkheid. Mensen missen persoonlijk contact, het bekende praatje bij het koffiezetapparaat. Hoe weten werknemers elkaar te vinden als ze elkaar nauwelijks zien? Hoe creëer je toch een teamgevoel?
“Dat is inderdaad dé uitdaging voor bedrijven. Vooral voor leidinggevenden. Mijn tips: Bespreek het met je mensen. Waar hebben ze behoefte aan? Je kunt elkaar nog steeds zien, maar ga bijvoorbeeld eens een stuk wandelen. Ook online kun je intensief contact houden. Houd een blogje bij wat je elke dag gedaan hebt, maak een online quiz. Er zijn zoveel tools beschikbaar. Je kunt ook random mensen matchen en ze werkzaken laten uitwisselen. Houd het vooral luchtig. Begin de maandag niet met zware vergaderingen, maar klets eerst eens lekker over hoe je weekend was.”
Het gaat om inhoud en kwalificaties
Er is nog een voordeel van ‘werken op afstand’. Bij sommige sollicitaties is nog steeds sprake van discriminatie (zie LINK) waarover Han Hendriks in deze nieuwsbrief vertelt. “Bij Moneypenny kijken we niet naar huidskleur, nationaliteit of culturele achtergrond. Dat is totaal niet relevant. Bij ons gaat het om inhoud en kwalificaties. Hoe je eruit ziet, maakt bijvoorbeeld niets uit. Sterker nog: online werk kan discriminatie zelfs tegengaan. Je haalt de opsmuk er een beetje uit.”
Persoonlijke voorkeuren voor ‘face to face’ of ‘op afstand werken’ zullen altijd blijven bestaan. Maar, zo besluit Marianne: “De maatschappij is nu eenmaal anders ingericht. We moeten stoppen met het altijd maar sturen op aanwezigheid. Er liggen legio kansen. Ga op zoek naar oplossingen. Blijf actief en zorg vooral dat je alle medewerkers betrokken houdt. Daar hebben ze echt geen fysieke kantoorplek voor nodig.”